Elérhetőségeink.
Fényújság választási útmutató
 
Fényújság és fényújság között óriási különbség lehet. Cégünk arra törekszik, hogy Önök a számukra legmegfelelőbb, leghatékonyabb táblát tudják tőlünk megvásárolni. Ezért javasoljuk, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatónkat!

Fényújság kiválasztásakor az alábbi szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni.

 
1. Kültér/beltér kivitel
Több szempontból is fontos információ. Egyik ok a fényújság házának védettsége. Tudnunk kell, hogy milyen hőmérsékleti tartományban fog üzemelni (fagyveszély), mennyire poros a környezet (készíthetünk-e szellőző nyílásokat a házra, vagy a nagy por miatt ez nem lehetséges). Kisebb méretű, külső tápegységes táblák általában zárt kivitelűek, a nagyobbakon a belül keletkező hőt szellőzőnyílásokon kell kivezetnünk. Víznek mennyire lesz kitéve a tábla? Még direkt kültéri kivitelnél is javasoljuk egy kis esővető tető felszerelését, hogy legalább direkt csapadék ne érje a táblát.
Második szempont az, hogy mennyire kell számítani direkt napsütésre. Ennek lehetősége erősen leszűkíti (és megdrágítja) az alkalmazható fényforrások (úgynevezett LED-ek) típusválasztékát. Direkt napsütésnek kitett táblákat csak nagyon nagy fényerejű LED-ekből érdemes felépíteni. Egyszerűsíti a helyzetet, ha sikerül a táblát valamilyen árnyékos helyre szerelni. Ilyen lehet a kirakat felső része, egy tető, vagy terasz alatti falfelület. A direkt napsütés elleni védelem azért is fontos, mert a LED-ek nagyon kényesek a működtetési hőmérsékletre. Melegebb helyen erősen csökken a fényerő (különösen a sárga, narancs LED-eknél) és az élettartam.
Ha lehetséges, akkor a táblát árnyékos, csapadéktól, naptól védett helyre szereljék!

 

2. Színek
A LED-ek ma már a szivárvány minden színében beszerezhetők. Legolcsóbb és adott ár mellett a legmagasabb fényerejű a vörös, ezért is terjedt el ez a legjobban. Kicsit drágább, de sokkal szebb, figyelemfelkeltőbb a zöld. Egy komoly árugrás után jönnek a kék és fehér LED-ek, de ezeket több okból sem ajánljuk. A kék szín a tapasztalatok szerint bár nagyon feltűnő, de egyben zavaró is. A kék és különösen a fehér LED-ek a gyártástechnológiájukból adódóan viszonylag rövid élettartamúak. A sárga és a narancs árban a zölddel esik egy kategóriába, de nappali, szabadtéri környezetben elég rosszul látható, ezért ilyen helyre nem ajánljuk.
A szín kiválasztásánál vegyék figyelembe a telepítés helyén használt színprofilt, az üzlet, cég jellemző színvilágát!
Lehetőség van többszínű fényújság gyártására is. Nagyméretű tábláknál ilyenkor egymás mellé építünk pld. vörös és zöld LED-eket, ezek megfelelő vezérlésével vörös, sárga és zöld szín sok árnyalata kikeverhető. A teljes színskála lefedhető RGB LED-ek alkalmazásával, de nagy méretben ez már viszonylag drága.
 

3. Felbontás
A tábla képpontokból (úgynevezett pixelekből) rakja össze a megjeleníteni kívánt szöveget. Minél több pixelt építünk be, annál bonyolultabb, tehát drágább a tábla, viszont egyre finomabb rajzolatú betűk, illetve egyszerre több sornyi információ jeleníthető meg. Magyar ékezetes betűkhöz jól olvasható minőségben legalább 8 sorra van szükség, ekkor egy betű egy 8x5 pixeles területen jelenik meg.
A sor hossza viszonylag szabadon megválasztható. A sor/oszlop arányt érdemes legalább 1/10 körül tartani (8 sorhoz 80 oszlop), ennél keskenyebb táblán túl kevés betű jeleníthető meg egyszerre és "furcsa", aránytalan a formája. Egy 8x80-as táblán egyidőben 13 karakter jeleníthető meg, ez egy átlagos reklám, vagy tájékoztató táblának tökéletesen megfelel.

 

4 Szövegek, grafikák megjelenítésének lehetősége
Az alap táblákon mozgó effektusokkal díszített szöveges információk jeleníthetők meg. A táblát vezérlő és a PC-s program bővítésével lehetséges képek, mozgó animációk megjelenítése is.
A kisebb, egysoros táblák a kis felbontásuk miatt természetesen korlátozott grafika képességekkel rendelkeznek, de egy kis fantáziával már 8x80 képponton is látványos effektusokat lehet létrehozni.
Amennyiben cél a grafikus megjelenítés, mindenképpen célszerű a csak szöveges kijelzőknél ajánlott legalább 1/10 oldalarány helyett magasabb táblát használni (nagyobb sorszám, azonos oszlopszám mellett), mert ezen könnyebben elhelyezhetők a grafikák, cég logók. Egy célszerű méret lehet például 26x80 képpont, amin már szépek a grafikák és 3 hagyományos sormagasságú szöveget is meg tud jeleníteni.
Tábláink a hagyományos szöveges és a kizárólag állóképek megjelenítésére alkalmas grafikus megjelenítést kombinálni is tudják. Ekkor a kijelző felső részén egy álló kép, vagy szöveg jelenik meg, míg az alsó részén a hagyományos fényújság módjára futó szöveg olvasható.

 
5. Programozás
A táblát PC-ről egy MS Windows-on futó szoftverrel lehet felprogramozni. A program betöltése után a PC-re nincs szükség, a tábla önállóan működik, a programját a memóriájában áramkimaradás esetén is megőrzi.
A tábla és a PC közötti kapcsolat többféle lehet:
Legegyszerűbb és legolcsóbb a soros csatlakozás. Ekkor a tábla és a PC közé kell egy dedikált, csak erre a célra használható kábelt kell kihúzni. A kábel a PC soros portjára csatlakozik (ha ilyen már nincs, akkor USB/RS232 átalakítóval). A programozó kábel hossza legfeljebb 10 m lehet.
Nagyon elegáns, univerzális, de valamivel drágább mód az Ethernet hálózaton keresztüli kapcsolat. Ekkor a táblát a cég számítógép hálózatára szinte egy PC-ként kell csatlakoztatni. A tábla saját IP címmel rendelkezik, megfelelő jelszó birtokában akár a világ túlsó végéről, interneten át is programozható. Előnye, hogy illeszkedik a mára teljesen elterjedt struktúrált kábelezéshez.
Ethernet felület esetén a táblára WiFi access point is köthető, így a tábla vezeték nélküli hálózatból is elérhető. Ez a megoldás különösen előnyös olyan helyeken, ahol az adatkábel kiépítése nem lehetsége.
A leguniverzálisabb megoldás a GSM hálózaton keresztüli vezérlés. Ekkor egy GSM modemet építünk a táblába és egyet a programozó számítógépbe és a PC ezeken keresztül tölti fel a táblába a programot. A tábla telepítése, mozgatása rendkívül egyszerű, kizárólag a 230V-os tápellátását kell megoldani, az adatkábelre nincs gond. Különösen praktikus ez a megoldás, ha több fényújságot szeretnének egy központból elérni. A modemekhez egy-egy SIM kártya szükséges, ennek természetesen van költsége, de az adatfeltöltések a mai szolgáltatói csomagok mellett gyakorlatilag ingyenesen is megoldhatók.
 

6. Beépítés helye, környezet
A fényforrás kiválasztásánál fontos, hogy milyen irányból látják a táblát. A LED-ek parányi reflektorként működnek, amelyek a tér egy meghatározott szögébe világítanak, mint egy zseblámpa. Azonos LED teljesítmény mellett ha keskeny fénnyalábot hozunk létre, akkor ott a helyi fényerő nagyon magas lesz, szemből nézve vakít, oldalról sokkal kevésbé látszik. Ha kevésbé irányított nyalábot alkalmazunk, akkor oldalról is látható a tábla, de sokkal kisebb lesz a fényerő.
Beltéri, enyhén megvilágított, árnyékos környezetben használhatók a széles nyílásszögű LED-ek (120 fok), amik oldalról nézve is jó olvashatóságot, szép képet adnak, cserébe az alacsonyabb fényerőért. Kültérre tervezett táblába keskenyebb nyílásszögű, 10-70 fokos LED-eket építünk. Ezek teljesítménye megegyezik a nagyobb nyílásszögűekével, de mivel ugyanazt a fénymennyiséget egy jóval kisebb térszögbe sugározzák le, abban az irányban óriási fényerővel rendelkeznek, szemből nézve a tábla még napsütésben is jól olvasható.
Például, ha egy olyan homlokzatra kerül a tábla, amivel szemben egy hosszú járda halad, akkor a gyalogosok sokáig szemből fogják látni, ez az ideális elhelyezés. Itt használhatunk erősen irányított (10-30 fokos) LED-eket, így nappal is jól látható képet kapunk. Amennyiben a homlokzat párhuzamos a célközönség haladási irányával, célszerű a táblát egy kiálló konzolra a járda fölé elhelyezni.
Ha a felszerelés helyéről rendelkezésre áll fotó, helyszínrajz, akkot azt mindenképpen célszerű az árajánlat kéréshez mellékelni, mert az megkönnyíti az ideális tábla kiválasztását.

 

Cégünk a táblákat saját maga gyártja, ezért a technika határain belül minden kérést teljesíteni tudunk.

A hagyományos, önállóan működő reklámtábla fényújság felhasználáson kívül egyéb területekre is vannak megoldásaink. A táblához megfelelő elektronikát, illetve PC-s programot illesztve pillanatról-pillanatra változó adatokat is meg lehet jeleníteni. Ilyen felhasználás pld. a kamionhívó, parkoló kijelző, üzemi kijelző, nyerőtermek jackpot kijelzője, ügyfélhívó, óra és hőmérő, stb.Vissza a lap tetejére.Vissza a nyitólapra.


(c) MIRUS Bt. Minden jog fenntartva